Kekik Yağının Hazırlanması
Kekik; iki çeneliler ballıbabagiller familyasından olup yurdumuzda kırk kadar çeşidi bulunmaktadır. Bu bitkiden distilasyon yöntemi ile uçucu yağı çıkartılmaktadır.
Kekik Yağının İçindekiler
Carvacrol,p-cymene,terphinene,mrycene,linalool,thymo l,terphinen-4-ol,thujene,pinene,camphene,borneol ve humunele içerir.
Kekik Yağının Faydaları
Bronşit, nezle, grip, solunum yolu rahatsızlıklarına ve dişeti iltihaplarına iyi gelir. Kolestrol dengeleyici,safra arttırıcı,kurt düşürücü ve aşırı kilolanmaya karşı yağ eritici olarak kullanılır.
Boğmaca,şeker hastalığı,mide krampları,damar tıkanıklığı,romatizmal hastalıklarda kullanılır.Yara ve yanıkları tedavi eder.Alyuvar oluşumunu arttırır.Yüksek tansiyonu dengeler.Antiseptik özelliği vardır.
Kekik Yağının Kullanım Şekli
Günde 3 defa bir çay bardağı suya veya şekere 2-3 damla damlatılarak alınır.Ayrıca kapsülle kullanılır.
Kekik Yağının Haricen Kullanımı
Kullanımlarda iyi bir antiseptik olduğundan dolayı yaralara, apselere, ezilmelere, burkulmalara, berelenmelere ve asalak kaynaklı deri hastalıklarına karşı başarılı bir bitkisel drogdur.
Kekik Yağının Kullanımında Uyarılar
Masaj uygulandığında kekik yağının zeytin yağı ile karıştırılarak kullanılması gerekir. Mide salgısını arttırdığı için mide ülseri olanlara zararlıdır.Hamilelik döneminde guatr ve ülser hastalıklarında kullanılması sakıncalıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder